miércoles, 20 de junio de 2012

RETRAT D'UN ASSASI D'OCELLS.


L'escriptor Emili Teixidor ha mort aquest dimarts a l'edat de 78 anys a la seva casa de Barcelona, al barri de Sarrià. Nascut a Roda de Ter en 1933, l'autor va aconseguir una enorme popularitat gràcies a la reeixida novel·la Pa Negre (2003), adaptada recentment al cinema, però ja va aconseguir un ampli reconeixement a través de les seves nombroses novel·les dirigides al públic infantil i juvenil.




Teixidor va néixer en la mateixa localitat que el també gran home de les lletres catalanes, el poeta Miquel Martí i Pol, i amb ell van coincidir en el col·legi i van mantenir una llarga amistat. Llicenciat en Magisteri, Dret, Filosofia i Lletres i Periodisme; va exercir de mestre a Osona.

Malgrat l'èxit de Pa negre, que va amplificar l'adaptació cinematogràfica d'Agustí Villaronga, l'autor era conegut des de fa molts anys gràcies als nombrosos llibres publicats fa més de quatre dècades en l'àmbit infantil i juvenil, des dels rates malaltes, de 1967, a Dídac, Berta i la màquina de lligar boira, de 1969. Durant els setanta, va col·laborar amb les revistes juvenils Cavall Fort, Tretzevents i Oriflama, i en 1972, va publicar una de les seves millors novel·les per al públic d'aquestes edats, L'Ocell de foc.

Una mica més tard, va començar a ser reconegut per obres per a adults com el recopilatori Sic trànsit Glòria Swanson, premi Crítica Serra d'Or, i les novel·les Retrat d'un assassí d'ocells, El llibre dels mosques, premi Sant Jordi de novel·la, i Pa negre, de 2003, amb la qual va obtenir diversos premis com el Joan Crexells, el Lletra d'Or, el premi Nacional de Cultura de Literatura i el Maria Àngels Anglada. En 1992, se li va concedir la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya.

"Un dels grans de la lliteratura catalana"

El seu últim títol en l'àmbit de la narrativa és Els convidats, editat en 2010, i estava escrivint una nova novel·la, que, segons la seva editora, Ester Pujol, està molt avançada.

Precisament, Pujol, directora editorial de Grup 62, ha lamentat la mort de l'escriptor, al que ha considerat "un dels grans de la literatura catalana, amb una llengua vivísima i plena de matisos, i la creació d'un territori mític entorn del seu Osona natal". Al seu judici, va retratar amb "mestratge l'ambient de les misèries de la postguerra, les fàbriques de la comarca, la boira i el fred".

Així mateix, ha recordat el seu ofici de mestre, de fundador de l'Escola Patmos, i la seva convicció de "com d'important és pels més joves l'accés a la lectura, pel que tenia petits trucs". Ester Pujol, a més, ha indicat que era un home "d'esperit jove", molt interessat per l'actualitat, que divulgava els seus coneixements a través de la ràdio o en les seves col·laboracions en diversos mitjans escrits com la revista Presencia o els mitjans Avui i El Punt.

Consternació al món literari català

La notícia ha commocionat el món de les lletres catalanes. L'escriptor i dramaturg Jordi Coca ha destacat que després d'Emili Teixidor no només es troba la seva novel·la més coneguda, Pa negre, sinó que "hi ha una obra important i coherent que va construir al llarg dels anys". Coca, que coneixia personalment a *Teixidor, ha assenyalat, en valorar el llegat que deixa aquest autor, que "amb Pa negre li va arribar el reconeixement general", però que "la seva grandesa és haver escrit tot el que hi ha darrere, que li fa un escriptor de primeríssima fila de la literatura catalana".

Per la seva banda, l'escriptor Josep Maria Espinàs ha lamentat també la mort de Teixidor, i ha destacat el tracte personal que sempre havia tingut amb ell i el seu "esperit tranquil i optimista". "Em sap molt mal. No érem íntims, però sempre que ens hem trobat ens hem sentit com a companys i ens identificàvem amb moltíssimes coses", ha assegurat.

També la productora de l'adaptació cinematogràfica de Pa negre, Isona Passola, s'ha sumat a les mostres de desolació i ha destacat la trajectòria literària de Teixidor, al que ha qualificat de "mestre". "Les seves obres són fantàstiques. És molt interessant que la gent busqui tots els seus contes perquè les seves obres van del local a l'universal per la via de l'emoció directa", ha subratllat, i ha afirmat que va aconseguir trencar la frontera que un llibre català culli èxits de venda fora de Catalunya.

Reaccions també des del món de la política. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha elogiat la figura de l'escriptor de Roda de Ter i ho ha descrit com un literat "imprescindible", a més d'una persona "entranyable, generosa i enormement humanista". 

Font : La Vanguardia.

No hay comentarios: