domingo, 14 de abril de 2013

G1r0nA



 Girona, ciutat petita i acollidora, amb cert brujit per la seva activitat comercial i empresarial amaga racons i carrers plens de màgia i d'un caire especial, endinsar-se al call jueu i recorre els estrets carrers del que fou la Girona medieval és un petit viatge a traves del temps, d'un temps on hom convivia amb altres cultures i religions d una forma mes marcada però al mateix temps en plena convivència i harmonia, tan diferent del que avui passa a les nostres ciutats...

 El clima acompanya per gaudir de un bon passeig per aquests carrers i els seus edificis, muralles, esglésies, catedral i llocs on aquells avantpassats feien vida; travessant l'onyar entrem de ple a la ciutat antiga, carrers encara amb llambordins per on passaven els carros dels traginers carregats amb els productes que es comerciaven per tota la zona, meravelloses places emporxades, restaurades que fan goig, bigues de fusta i arcs de pedra perfectament conservats, que ens fan veure la duresa del clima en aquesta terra.












Ciutat construïda sobre els punts més elevats de les confluències dels 4 rius que transiten per la ciutat. Lloc clau en l'imperi roma és la llevo que fa de Girona la ciutat que avui coneixem, marcada per la historia i amb la empremta de tots aquells que han passat per ella des de els visigots i musulmans, carolingis i els francesos de les guerres napoleòniques, de tots ells trobem restes que son part de la nostra cultura, de las mes conegudes sense cap dubte el call jueu, la comunitat jueva va tenir molt de pes en la ciutat, l'escola cabalística fou de les mes importants a la seva època.

 D'esglaó en esglaó, per carrerons estrets i accidentades pujades arribem a l'antiga caserna dels alemanys, fortalesa del 1690, en proces de restauració encara, i enjardinada per fer del vell vigia de la ciutat un lloc perfecte per buscar tranquil·litat entre les seves runes, vistes privilegiades des-de el mirador, Girona als nostres peus en un dia amable i primaveral; descendint per els carrers topem amb la catedral barroca, magnifica mostra de la varietat d'estils que tenen moltes d'aquestes obres arquitectòniques que van ser construïdes al llarg d'anys i afegint els nous estils que anaven sorgin, des-de el romànic, gòtic i renaixentista, seu del bisbat, ens reb la seva magnifica escalinata, recomanable la visita al museu on es troba el tapís de la creació, romànic exemple de pintura a l'agulla, la temàtica del tapis es presentar a Crist com a creador del Cosmos i la terra, on trobem els 4 elements i simbolismes propis de l'època.



 Descendint de la catedral toparem amb els banys arabs, conserva bona part de tot el edifici i ens perca-tem de la importància que tenia el bany per ells, una visita curiosa i del tot aconsellable, els banys àrabs son un edifici d'estil romànic, imitant l'estructura dels banys musulmans va ser restaurat desprès de l sedi del 1283, clausurat al segle XV, ha estat en mans particulars, convent i des de el 1929 esta en mans de gestió publica per a la seva rehabilitació. L'edifici consta de 5 estances ben delimitades, l'apodyterium, vestidor, on ens reb una entrada de llum a traves de una cúpula foradada i ens permet gaudir d un espai ampli amb una claredat natural especial; el frigidarium, una petita sala amb arcades, on els clients rebien aigua freda, la sala tepidarium, el caldarium i ens despedeix el furnus, magnific edifici ben conservat que ens deixa un bon record en una visita curta pero plena de sensacions úniques.




Recorrem els últims trams del casc antic per tornar a creuar l'onyar pel pont que ens porta a la plaça de la Independència on trobarem la excel·lent gastronomia e la ciutat al restaurant La Riba.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Tornar a gaudir de les teves passejades per Catalunya un gran plaer.
Gracies per portar historia d'amagatalls, carrers, de la ciutat de Girona.

-patufis-

McQ dijo...

Catalunya, un gran país, on trobem de tot, mar, muntanya, llocs amagats i plens d'historia... i una gastronomia única.

passejar, quina paraula... amb quin sentit i raó... tot i que des de fa temps molts cops vague pels carrers i els llocs...