martes, 29 de abril de 2014

ALTRES VISIONS -AGUSTI CENTELES-

Agustí Centelles i Ossó fou un fotògraf català autodidacte, de família humil, que desenvolupà l'etapa més important de la seva carrera entre els anys 1932 i 1940, primer treballant per compte d'altri i després com a freelance. La seva implicació amb el Govern de la Generalitat va provocar que hagués d'exiliar-se amb els republicans catalans i espanyols que van creuar la frontera en direcció a França.
Gràcies a la capacitat per veure el món a través de la seva càmera Leica, Centelles fou reconegut molt favorablement pels mitjans de l'època, on publicà destacats reportatges sobre esports, vida social o política, entre altres temes.
Els seus reportatges sobre el cop d'estat del juliol de 1936, els fronts d'Aragó o els camps de concentració francesos són documents únics que expliquen la història del país que tant va estimar.
En tornar a Catalunya, gràcies a la seva vàlua i tenacitat va poder a reprendre la seva carrera fotogràfica. En un primer moment va fer de forner a Reus, però posteriorment inicià un negoci de fotografia en el camp industrial i publicitari.
La seva vinculació amb la ciutat, que ha posat el seu nom a aquesta biblioteca, ens empeny a col·laborar estretament en tot el que estigui a les nostres mans per homenatjar-lo, i aquesta exposició n'és un exemple.
En aquesta mostra podreu veure un recull d'imatges no tan conegudes d'Agustí Centelles, que hem triat per intentar mostrar personatges de l'època i temàtiques diferents de les de la guerra —nens, dones, esports i el camp industrial—, a més de les fotografies que en el seu dia va fer a Salvador Dalí.
Tot i que Agustí Centelles va tocar gairebé tots el camps de la fotografia, en aquesta exposició es mostren els menys coneguts.

Del 3 al 29 d'abril a la Biblioteca Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles
Comte d'Urgell, 145-147
Barcelona

No hay comentarios: