viernes, 21 de febrero de 2014

CASA VIDAL / CAN GUARDIOLA / VERSALLES -1-

 Al ben mig de Sant Andreu, entre el carrer gran i Pons i Gallarza, el 1906 l'arquitecte Miquel Pacual i Tintorer arquitecte municipal, Francesc Berenguer Mestres i Joan Torras van enlairar el projecte, dissenyar i construir el que es coneix com Casa Vidal o Can Guardiola, finca emblemàtica d'aquest districte barceloní.

Tots ells modernistes i deixebles dels grans arquitectes del moment, Jujol, Domench i Montaner i Antoni Gaudí; Berenguer Mestres va treballar en obres de Gaudí com les bodegues Güell, diverses dependències de la Colònia Güell i al projecte d'urbanització del que avui coneixem com Parc Güell.

El Mestre d'obra Josep Codina fou l'encarregat de la construcció d'aquest immoble modernista en què a les hores era el recent poble annexionat per Barcelona, Sant Andreu del Palomar.




L'edifici fou un encarreg particular de l'empresari fariner Francesc Guardiola, propietari de la coneguda farinera del Fort Pius, a la carretera de Ribes, per ser residència familiar.



La Casa Vidal crida l'atenció pel seu color verd pàl·lid a la façana, les recargolades baranes de ferro forjat que donen caràcter a l'edifici, una gran profusió d'esgrafiats, ceràmica enrajolada, trencadís, estucat.... tot el catàleg ornamental del modernisme sense caure en excés, fent de la façana un element paisajístic gens estrident però amb totes les característiques del modernisme.

Fou durant molts anys la residència dels Guardiola, el patriarca morí l'any 1913 i hereta la finca la seva muller que el 1930 va deixar-la en testament a la família Font-Guardiola. Can Guardiola va ser venuda el 1997 i actualment és un edifici de llogaters on conviuen residents i despatxos professionals.

















Can Guardiola és més conegut pel bar que trobem als baixos, el Bar Versalles, fundat l'any 1928, remodelat recentment continua sent un local emblemàtic, punt de trobada i referència del popular barri de Sant Andreu.

No hay comentarios: