domingo, 24 de noviembre de 2013

JK & CHANEL


Si un vestit ha aconseguit passar a la historia aquest és sens dubte el vestit jaqueta de color rosa i coll blau de Chanel que duia Jacqueline Kennedy el 23 de novembre de 1963 a Dallas, tot just fa 50 anys.

La Primera Dama era l'enveja de totes les dones americanes per la seva bellesa i elegància, no era el primer cop que el lluïa, se l'havia posat en més ocasions com una visita a Londres i un reportatge per la revista Life.














Fet a mida a NY, a una botiga de Park Avenue, Chez Ninon, que va disposar dels botons, teles i patronatges de Chanel, el complementava un barret a joc.

Al baixar del Air Force One, es va adonar de què no era la millor elecció, ja que a Dallas la temperatura, aquell llunyà dia de novembre de 1963, era més alta de la prevista.
















Al pujar al Lincon Continental la llegenda d'aquell vestit s'iniciava. Jakie Kennedy anava al costat del seu marit, JFK, quan aquest va rebre els trets que van acabar amb la seva vida a Elm Street amb Dealey PLaza, de resultes dels impactes soferts pels trets el vestit es va tacar amb la sang del seu marit, la comitiva urgentment es va dirigir cap al Parkland Hospital on a les 13.00 CST l'equip medic fa oficial la mort del President de resultes de les ferides rebudes en el tiroteig.




La Primera Dama no es va treure el vestit tacat fins a les 17.00 de l'endemà ja a la Casa Blanca. La seva secretaria tenia a punt una muda nova perfectament planxada quan va arribar a l'Air Force One per al jurament de Lindon B. Johnson, però es va negar en ferm a posarse'l.



La dona del nou President escrivira al seu diari que l'havia impressionat veure-la amb aquell vestit ensangonat: "Jackie componia una de les imatges més commovedores que he presenciat a la meva vida. El seu aspecte immaculat i el seu port exquisit contrastava amb el dolor del seu rostre i la sang del seu vestit".




Jackie Kennedy es va canviar de roba, després de l'autòpsia oficial a l'hospital naval de Bethesda, el vestit no va anar a la bugaderia, ni a l'armari de la ja ex primera dama. La mare de Jackie, Janet Norton Lee, el va guardar en una caixa i es va desar a les golfes de la casa de Georgetown on va residir la ex primera dama els primers anys després d'abandonar la Casa Blanca.

La caixa amb el vestid va ser enviada, al 1964, als Arxius Nacionals. Per desig expres de Caroline Kennedy el vestit romandrà guardat lluny d'experts i curiosos fins el 2103.




El Chanel rosa és un veritable talismà de l'esdevinor dels EE.UU. Jackie va voler amb el seu gest que tothom veiés el seu vestid després del magnicidi com a denúncia d'un crim que va destrossar una familia, va esguinçar la història i que avui en dia encara no ha estat del tot aclarit creant mil i una teories conspiratories i de qui va ser realment els seus autors.



No hay comentarios: