sábado, 12 de julio de 2014

ヤクザ

La galeria Tagomago de Barcelona ha presentat aquest dijous l'exposició fotogràfica 'Yakuza', d'Anton Kusters, que vol donar llum sobre la vida de les màfies japoneses.

 











L'exposició, que podrà veure's fins al 25 de juliol, s'emmarca dins el festival de Fotografia Documental Barcelona (DOCfield14), i mostra instantànies preses per Anton Kusters que els ha seguit amb la seva càmera durant dos anys de prop, una tasca gairebé impossible que ha derivat en un diari fotogràfic intens i sorprenent d'una de les màfies més poderoses del Japó, els Yakuza, que contribueixen en una part important del PIB del país. Els Yakuza són, a més dels grups del crim organitzat japonès, unes figures de referència en gairebé tots els aspectes de la vida quotidiana nipona. Kusters ens porta a endinsar-nos a les seves vides, amb la seva aprovació i sota la seva mirada atenta; ha aconseguit quelcom gairebé impossible: fotografiar amb integritat i de forma fluïda dins dels paràmetres d’un règim criminal poderós que no coneix ni política ni govern. Els Yakuzas són independents. Un fet poc sorprenent tenint en compte la cultura en què s’han desenvolupat.

Cap crim és alhora tan temut i tan respectat en una mateixa cultura com els dels Yakuzas al Japó.



Anton Kusters :
 «En el bar de l’hotel de Niigata, començo a entendre les interaccions socials subtils i constants. Les petites expressions a les cares, els gestos, les veus i les entonacions, el llenguatge corporal. A mesura que el bar es buida perquè el Padrí pugui prendre un cafè, tot sembla organitzat de manera estricta i alhora del tot natural. Per alguna raó no necessito que ningú em digui què he de fer, on m’he d’asseure, quan he parlar o quan he de callar. És com si percebés els límits i les expectatives implícites, i lentament entenc quan puc moure’m o millor aturar-me. Estic assegut en una taula al costat d’un guardaespatlles; la seva mirada em travessa. Bec el meu granissat de cafè. Me n’adono que he d’anar amb peus de plom».
Tokyo, 2009.









Galeria Tagomago

La galeria Tagomago és el projecte personal de Vicenç i Valérie Boned, col·leccionistes d'art especialitzats en fotografia contemporània.
La programació està basada en l'eclecticisme i pretén acollir totes les tendències de la fotografia, sense limitacions d'estil o de gènere.


No hay comentarios: