martes, 31 de diciembre de 2013

CASA UGALDE -2-


La Casa Ugalde és una obra de l'arquitecte Josep Antoni Coderch datada l'any 1952, fou un encàrrec privat del Sr. Eustaquio Ugalde que va adquirir un terreny elevat a Caldes d'Estrac.
Al cim d'un promontori s'eleva aquesta joia de l'arquitectura racional que s'integra perfectament dins del paisatge mediterrani d'aquest indret del Maresme, envoltada de pins l'obra s'integra perfectament entre l'escenari natural i el seu disseny, aquest pensat per aprofitar i gaudir de la llum i el paisatge on es troba situada.





Coderch aconsegueix imposar el seu estil sense deixar de banda les demandes del seu client, fascinat per les vistes desde el cim, l'arquitecte treballa integrant la casa dins l'entorn sense modificar l'espai natural i conservant els pocs arbres que en aquell moment envoltaven el solar on edificar, pins i xipressos, arbres mediterranis acabarien sent part important de la casa no només com a elements decoratius, sinó també com part integral de la vivenda, ja que són els arbres qui acullen l'obra humanitzant la i integrant-la completament dins l'entorn.











El maó i la pedra són els elements constructius utilitzats, la casa projectada en diferents nivells i terrasses s'enquadra com una parcel·la de bancals, coronant aquest turo a 100 m d'alçada des de on domina i s'obté una panoràmica privilegiada. El paviment de rajola-ceràmica aquesta gairebé en tota la casa, tant en l'interior com l'exterior creant una sensació de relació total en la casa.


La casa Ugalde és una obra singular, de propietat privada, no s-hi pot visitar, però és un exemple clar de l'arquitectura de postguerra, arquitectes com Coderch que agafaren el relleu dels modernistes i treballaren en unes condicions ben diferents dels seus mestres, Coderch fou alumne de Jujol, l'arquitectura moderna té en ells homes que van saber adaptar-se i treballar en un període molt gris.



No hay comentarios: